E.P.L. sranje

Katastrofa, katastrofa, katastrofa….

Vse moje izkušnje s tem podjetjem so bile nelagodne. Enako so doživeli moji prijatelji, ob nakupu Applovih mašinc pri E.P.L. d.o.o. Sam ocenjujem njihovo delo kot neprofesionalno, slabo organizirano in predvsem posmehovalno do kupcev. Posmehovalno? Ja, kako pa naj razumem tale odgovor na vprašanje “A ste že dobili iMac-a, ki sem ga naročil?”: “Ja, ne še, iMac-i pridejo verjetno čez dva dni,”; čez dva dni: “Ja, ne še, pridejo verjetno jutri,”; naslednji dan:”Ja, ne še, verjetno naslednji teden,” …

Obnašajo se kot Microsoft ob izdaji Viste: “Ja, Vista bo izšla maja,”; Maja: “Vista bo išla naslednji mesec,”; Junija: “Vista bo izšla čez dva tedna,”; Čez teden dni: “Jutri!”; Naslednji dan:”Jutri!”; … “Jutri!”; … “KO BOMO IMELI ČAS!”.

Tukaj je zapisanih nekaj mojih prijateljev, ki so že imeli nevšečnosti z E.P.L. d.o.o.:

Primož Majhen:

Septembra, 2007 se je odločil za nakup novega iMac-a 20″ in zraven še naročil Airport Extreme. Njegov primer je opisan že zgoraj med tekstom. Ob naročilu so rekli: “Nimamo še na zalogi novih iMac-ov. Dobili jih bomo čez dva tedna. Vas bomo obvestili, ko pridejo.” Čez dva tedna ne sluha ne duha od E.P.L. in iMacu. Primož pokliče in vpraša že zgoraj napisano vprašanje: “A ste že dobili iMac-a, ki sem ga naročil?” Odgovor: “Ja, ne še, iMac-i pridejo verjetno čez dva dni,” itd.,itd. To jajcanje se je nadaljevalo še za dva tedna (skupaj en mesec), ko je le prispel paket na njegov dom. Primož cel razgret pozabi na probleme z dobavo in prične z navdušenjem odpirati svojo novo igračko. Previdno odpre pokrov (že Apple embalaža je tako lepa, da je nebi hoteli poškodovati) in z na en mah povleče ven celoten računalnik. Strese škatlo še za napajalni kabel in dalinec in začne iskati, kje je skrit Airport Extreme. Po dobri uri iskanja okoli in okoli kartonaste škatle, laufanju do nabiralnika in nazaj, ponovnega čekiranja škatle je opazil, da kjub čarobnosti Jabolčkov, iMac-ova škatla nima skrivnih prostorov, kjer bi lahko skrili napravo veliko približno 170 x 170 x 30. Kliče na E.P.L in povpraša o nastali situaciji in oni odgovorijo: “A ga ni zraven? Emmm, ja, no potem pa vam ga bomo poslali naslednji teden.” Mislim, LJUDJE!? To se skoči v skladišče in dostavi na dom kupcu še isti dan, pa če je to s hitro pošto ali na hrbtu Spidija Gonzalesa.

Tomaž Kramberger:

Naročil je novega MacBook Pro 15″ sredi oktobra 2007 s konfiguracijo: Gloss ekran, 160 GB disk. Čez en teden ga kličejo iz E.P.L. in mu rečejo, da MB Pro z Glossy ekranom ni na zalogi in da je za dobavo potrebno počakati 1 mesec. EN MESEC!? Kaj pa dobavljajo? Atomsko bombo ali računalnik!? V tem času pride november in izide novi Mac OS X Leopard. V drugem tednu novembra je MB Pro le prispel. Tomaž je poklical mene in skupaj sma potegnila zadevo iz povojev. Najprej kar opazima: Matt zaslon. Splošno razočaranje. Mašinco zaštartama, počakama da se naloži operacijski sistem in drugo presenečenje: Ne le, da Leopard ni bil inštaliran 1, tudi inštalacijskega CDja za Leoparda ni blo priloženega, čeprav je na uradni Applovi strani z velikimi in mastnimi črkami pisalo, da vsak kupec, ki je kupil 2 Applov računalnik v oktobru, dobi Mac OS X Leopard zastonj, le morebitno poštnino je treba plačati. In v čem je finta, da računalnik, ki je zapustil E.P.L. trgovino okoli 12. novembra nebi imel že inštaliranega ali pa vsaj priloženega operacijskega sistema, ki je izšel 25. oktobra. Tomaž je poslal računalnik nazaj in v dveh mescih (januarja 2008 sma se nazadnje pogovarjala o tej stvari 3 ) še ni bilo niti sence računalnika v nabiralniku.

Miha Matavž:

Fotograf… Ja, taki ljudje radi kupujejo Apple opremo, ko slišijo za njo. Po moji predstavitvi na GSK se je tale človek navdušil nad Apple izdelki in začel izbirati primeren računalnik. 7. februarja 2008 je zasledil na epl.si akcijo na MB Pro 15″, kar je pomenilo nekaj procentov manjša cena 4. Ker je bila akcija razpisana do tistega dne, ga je hitro naročil in ga že naslednji teden, 15. februarja, dvignil v Ljubljani. Prišel je tja in zahteval računalnik. Prodajalec mu ga prnese in reče: “2.549,57 Eur, prosim”. Miha se seveda začudi in reče: “Kaj pa popust?” Odgovor: “Ja, za popust pa bi morali plačati vnaprej.” Temu podatku sem se začudil, saj sma skupaj pregledovala cenik in vam lahko povem,da sem zelo pozoren na kakšne zvezdice med tekstom. A sem vseeno še enkrat pogledal na internetni cenik, kjer sem le našel drobni tisk. Na najvišji točki cenika piše “Popust se nanaša na predplačilo na naš transakcijski račun. Popust ne velja za plačila z gotovino, kartico ali plačila po računu (z odlogom)”. Sepravi je le napaka na najini strani. A vseeno: pri naročilu pa ga niso mogli opozoriti na akcijo? Mislim da se to spodobi za poštenega prodajalca. No, po drugi strani pa: kdo pravi da so? A hotel sem opozoriti na drugo stvar: Miha je bil, kot vsak kupec novega Apple produkta, poln pričakovanj, ki pa so zbledela ob zagonu računalnika. Kaj spet? Na ekranu se je ponosno izpisalo: Mac OS X Tiger. KAJ ZA VRAGA?! Od prihoda Leoparda je minilo že slabe 4 mesece in še vedno niso pri E.P.L. uspeli naložit novih operacijskih sistemov na računalnike??? Sramota. Nespodobnost. E.P.L. d.o.o. si ne zasluži imeti naziva (generalnega?) zastopnika za Apple izdelke v Sloveniji.

Jaz sem svojega MacBook Pro 17″ kupil že junija 2007 in še takrat nisem poznal firme E.P.L. d.o.o., tako kot danes. Na mojo srečo sem se takrat odločil za nakup svojega računalnika pri distributerju iz Gradca 5. Firma se imenuje Digitalis in je do sedaj izpolila vsa moja pričakovanja. Po mojem naročilu 6 sem dobil odgovor, da bo rok dobave dva tedna 7 in da bodo sporočili, kdaj lahko pridem po paket. Seveda sem moral vnaprej plačati, ker si manjši distributerji riziko za 3000 Eur s težavo privoščijo. Minil je dober teden in klicali so me, da je roba pripravljena, zvezana in zapakirana. Zelo zanimiva stvar je tudi to, da sem jaz med naročilom Apple izdelkov naročil tudi miško in zunanji disk takšnih firm 8 za katere ta distributer nima zastopstva. Kljub temu so mi v tednu delovnih dni uspeli priskrbeti vse izdelke po enakih ali še malo ugodnejših cenah kot drugod.

Zaključek: Za sebe vem, da se bom izogibal nakupa pri E.P.L. d.o.o.
Že res, da v Gradcu pri Digitalis ne ponujajo slovenske tipkovnice, a tudi pri E.P.L dobite samo tipke s primernimi znaki. Tipkovnica pa se obnaša kot ameriška. To napako kasneje odpravimo z posebnim paketom QWERTZ.


 1. inštaliran je bil Mac OS X Tiger
 2. in ne samo naročil, kot Tomaž
 3. zdaj mu to težavo rešujejo drugi ljudje
 4. Akcija iz 2.549,57 Eur na okoli 2.190,00 Eur – cene cenika na epl.si
 5. Graz
 6. MB Pro 17″ z Glossy ekranom, Airport Express, Logitech VX Revolution, WD Passport in dodatno baterijo za prenosnika
 7. MacBook Pro 17″ je dokaj redek nakup, in računalnik ni bil na zalogi
 8. Logitec, Western Digital
 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

 1. morfej, 20.02.2008 ob 19:55
  morfej

  Po toliko kritiziranja ms in visti, se najdejo težave tudi z ugrižnjenim jabolkom. Kdo bi si mislil..

 2. oresic, 20.02.2008 ob 20:14
  oresic

  Morfej, pri aferi Microsoft se kritizira najbolj njihov izdelek: Vista.

  V tem postu pa se ne kritizirajo Apple in njihovi izdelki, ampak E.P.L d.o.o., firma, ki je samo Apple distributer.

 3. morfej, 20.02.2008 ob 20:23
  morfej

  Zanima me samo, koliko ljudi, ki krizira visto jo je dejansko preizkusilo?
  “samo”? naziv “Apple distributer” so si verjetno sami nadeli.
  Še malo iz konteksta, enačenje $ z € pove, kako pomemben je evropski trg.

 4. MindC, 21.02.2008 ob 09:42

  Pa toti res niso normalni!!! Še dobro, da obstajajo! Je že kdo pomislil na zvezo potrošnikov al pa kaki časopis, da to malo lepše predstavijo ljudem? Včasih to pomaga!

Komentiraj

Za objavo komentarja mora biti prijavljen-a.